Prevensjon

Prevensjon

Det finnes mange typer prevensjon, både for gutter og jenter. Men det finnes ingen prevensjonsmiddel med 100 % sikkerhet med unntak av sterilisering. Noen av de mest brukte for gutter er: Kondom, sterilisering og avbrutt samleie. For jenter: hormonspiral, sterilisering, p-sprøyte, p-stav. P-pille, p-ring, p-plaster, kobberspiral, minipille, avbrutt samleie, pessar og femidom.

Kondomer kan du kjøpe her hos på Kondomeriet.

Kondom:

Kondom er et prevensjonsmiddel som tres utenpå penis. Dette er en av de få måten å unngå kjønnssykdommer på. Kondomer er laget for å fange opp sædcellene, og kan i noen tilfeller ha smak.

 

P-stav:

P-stav er en liten plast pinne som plasseres under huden, og derfra hindrer den eggløsning, og gjør slimhinnen i livmorhalsen mindre gjennomtrengelig for sædsellene. Denne staven kan være i kroppen fra 3-5 år.

P-pille:

P-pille er en tablett som inneholder østrogen og progesteron. Disse hormonene hindrer eggløsning, gjør slimhinnen mindre gjennomtrengelig og gjør at et eventuelt befruktet egg ikke fester seg til livmorslimhinnen.

P-ring:

p-ring er en liten elastisk ring som settes inn i skjeden av en selv, denne ringen inneholder progesteronlignende hormoner og et østrogen.

P-plaster:

p-plaster er et tynt plaster som settes på huden, og derfra tar huden opp progesteronlignende hormoner og østrogen fra plasterets lim.(samme effekt som p-ring).

 

Kobberspiral:

”En kobberspiral påvirker slimet i livmoren slik at bevegeligheten til egg- og sædceller hemmes” (sitat fra https://no.wikipedia.org/wiki/Prevensjon).
Minipille: Har samme effekt som p-piller, men den inneholder bare progesteron og ikke en miks av progesteron og østrogen.
Pessar: Er en slags kopp som settes inn i skjeden sør samleie, den er ofte litt vanskelig å bruke, og nesten alle ganger et egg blir befruktet med pessar på skyldes det feilbruk.

Femidom:

Femidom er noe av det samme som en kondom, men den er allikevel det motsatte. Det vil si at den skall være i skjeden under samleie. Det er sammen med kondom det eneste prevensjonsmiddelet som hindrer kjønnssykdommer.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *